POP3 ile IMAP arasındaki farklar

Blog geri dön

POP3 ile IMAP arasındaki farklar

Bir E-posta hesabı kullanıyorsanız, bu e-posta hesabınızı internet tarayıcınız (google chrome, opera, firefox, ie vs.) aracılığıyla değil de Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird gibi yazılımlar ile kullanmayı düşündüğünüzde ilk olarak e-posta hesabınızı programa bir defalığına tanıtmanız gerekir. Ancak bu işlemi yaparken de bazı tercihlerde bulunmanız gerekir. Bunlardan biri ve en önemlisi ise, ortalama bir kullanıcının zorlandığı bir seçimdir. POP3 (POP) ya da IMAP? Ancak siz bu iki teknolojiden hangisini kullanacağınız konusunda bir karar veremiyorsanız, size IMAP kullanmanızı öneririz.

Gmail-icon

POP3 ile IMAP arasındaki farklar?

Eğer e-posta hesabınıza birden fazla ve/veya farklı cihazdan (cep telefonu, tablet bilgisayar, iş ve ev bilgisayarı vb.) erişiyorsanız IMAP teknolojisini kullanmanız sizin için etkili ve kullanışlı bir çözüm olacaktır. Hesabınıza hangi cihazdan ya da nereden erişirseniz erişin, mailleriniz tüm cihazlarınızda aynı şekilde görünecektir. Örneğin, cep telefonunuzdan gönderdiğiz bir e-mail, e-posta hesabını kullandığınız diğer cihazınızda (örneğin ev bilgisayarınız) gönderilmiş maillerde görünecektir. Bilgisayarınızda gelen kutusunda bir maili okuduğunuzda, diğer cihazlarınızda da mail okundu statüsüne geçecektir. Bu teknolojiyi tercih ettiğinizde, mailler size hosting hizmetini veren sunucuda tutulacaktır. (gmail, yandex ya da hizmet veren bir diğer servis sağlayıcı) POP3 teknolojisinden farklı olarak IMAP teknolojisi, istemci yazılımınız ile mail sunucunuz arasında çift yönlü bir iletişim (senkronizasyon) sunar.

İnternet erişiminiz var, fakat bağlantı hızı ya da kota gibi engelleriniz varsa bu durumda da IMAP düşünebilirsiniz. Tüm iletiler için kota harcamadan yalnızca açmak istediğiniz iletileri açabilmeniz mümkün olur. Dilerseniz yine tüm mesajları topluca seçip indirme imkânınız vardır.

Posta kutunuza çok sayıda ileti geliyorsa ve siz bunlardan yalnızca seçtiklerinizi okuyorsanız, yine IMAP teknolojisini kullanmanız kullanışlı olacaktır. Bu seçim size iletilerin tam listesini çok daha kısa sürede görme şansı tanır. POP3, tamamen indirilinceye kadar bir iletiyi gösteremez ve siz sıradaki diğer iletileri de göremezsiniz. Büyük boyutlu kalabalık bir mesaj kümesinin tamamen indirilmesi de internet bağlantı hızınıza bağlı olarak uzun zaman alabilir.

E-posta mesajlarınızı güvenlik, mail hesabı başına size verilen kısıtlı bir kota (örneğin mail hesabınız için 250 Mbyte alan) ve benzeri nedenlerden ötürü hizmet aldığınız sunucuda tutmak istemiyor ve kendiniz arşivlemek istiyorsanız, POP3 teknolojisi bunun için idealdir. Mesajları gönder-al işlemi yaptıktan sonra, sunucudan rahatlıkla silebilirsiniz. (Eğer istemci programa kurulumu POP3 olarak yaptıysanız ve indirilen iletilerin bir kopyasının sunucuda bırakılmasını belirtmediyseniz, sunucudan mail iletisini silmenize gerek yoktur, kullandığınız yazılım sunucudaki mail iletisini silecektir.) Bu şekilde çalışacaksanız, veri kaybı yaşamamak için güvenli ve kullanışlı bir yedekleme düşünmeniz de gerekir. POP3 teknolojisi kullandığınızda tüm iletiler kullandığınız bilgisayarın sabit diskinde depolanır.

İnternet erişiminiz kısıtlı ise, yani her an elinizin altında kesintisiz bir bağlantınız yoksa, yine POP3 düşünebilirsiniz. Tüm mesajlarınızı, internete bağlandığınız herhangi bir yerden topluca indirip, elinizin altında bulundurabilirsiniz (fakat bunu yaparken iletileri sunucudan kaldırdığınızı ve sadece bilgisayarınızdan erişebileceğinizi unutmayın).

Özetle, IMAP erişimi genel anlamda daha tutarlı bir deneyim sunar. Buna karşın POP, iletilerin kaybolmasına veya aynı iletilerin defalarca yüklenmesine neden olabilir. IMAP erişimi bunu posta istemci yazılımınız ve sunucu arasındaki iki yönlü senkronizasyon yeteneğiyle engeller.

Seçeneklerin ve seçme özgürlüğünün olması iyidir. Seçme özgürlüğünün tadını çıkarın. Sonucuna katlanmanın da sorumluluk olduğunu unutmadan… 🙂

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön